ПРЕДАЙ НАТАТЪК: ИСТОРИИ ЗА НОВОТО НАЧАЛО И УСПЕХА

  • от

Вчера, 30 ноември 2023 г. за трета поредна година Асоциация за развитие на София и партньорски организации отличиха предприемачи и работодатели, които подпомагат социално-икономическото включване на бежанци и мигранти. Наградите за отговорни работодатели са инициатива, която дава признание на бежанци, стартирали свой собствен бизнес в София, както и работодатели и фирми, които осигуряват заетост на бежанци и мигранти. За хората, които са напуснали своята родина по принуда, да съградят свой втори дом и да намерят сили да започнат отново живота си в друга държава е смело, макар и трудно решение. Затова техните успехи заслужават признание. Затова и тази година АРС, в партньорство с ВКБООН, Каритас, БЧК, и фондация „От нас зависи“ номинираха и избраха 16 фирми и предприемачи в различни категории – жени-предприемачи, принос към „Вкусна София“, „Предай нататък“, мултикултурен екип, и др. Церемонията беше вълнуваща както за наградените, така и за всички присъстващи – много от тях с бежански произход, които вече са се установили в България и подкрепата за други хора в нужда е тяхна неизменна кауза. А прекрасните песни, изпълнени от Лилия Левицка и нейни ученици от Украйна наистина създадоха празнична атмосфера, но и напомниха на всички ни защо те са напуснали родината си.

Ето и наградените бежанци, които са стартирали и ръководят свой собствен бизнес в София:

 „Жена предприемач“
Сара Фаизи, фирма
Khaala Sara Foodz
Сара развива собствен бизнес – първият афганистански ресторант в България Khaala Sara Foodz. Освен това, Сара е и ревностен защитник на правата на жените.

Олена Новицка от Украйна, фирма Olena Novitska Beauty Studio (Олена Новицка Бюти Студио)
Олена пристига в България с началото на войната и веднага започва работа в козметичния сектор. Успоредно с това учи и български език. Година по-късно успява да отвори свой салон и дори да обучава свои колеги на български език. По този начин, Олена е също и отговорен предприемач, който инвестира в обучението на своите колеги.

 „Предприемач „Подай ръка“
Амир Саррут, фирма
„АСК-2014“ ЕООД
Амир е от Иран. С предприемачески дух и постоянство, той създавасобствен бизнес /фризьорски салон и бръснарница “Амир”/ с трима служители. Споделя своя опит с други бежанци и предприемачи, като помага при първите стъпки на много новодошли бежанци в страната.

 „Принос към „Вкусна София“

Ресторант „Портокал“.
Ресторант „Портокал“ е основан от украинци, пристигнали в България след войната. Ресторантът предлага българска и украинска кухня. Имат украински екип нает от бежанската общност в София.

Суши “Смайл фуд” България
Ресторант с бърза доставка за София, където работи украински екип, пристигнал в страната ни след началото на военния конфликт от 24.02.2022 г.

„Нова посока“
СинаМомс Бейкъри (CinnaMom’s Bakery), със собственик-основател Людмила Георгиевска.
Стартила през 2023 г. пекарна за канелени кифлички (cinnamon rolls) по авторска рецепта на собственичката Людмила Георгиевска. За кратко време се превръщат в сладкарска сензация в София. Започват с подкрепата на Каритас София и наемат  служители от  бежанската общност от Украйна. Наградата е от голямата категория „Принос към Вкусна София“, специална подкатегория „Нова посока“ защото сладкарството е коренно различно от професията й в Украйна преди войната.

„Бизнес Дебют“
Фирма Гису Бюти
Салон за красота открит през 2023 г от една смела жена  от Иран,  Амене Васефи. След много правни трудности  и благодарение на предприемаческата програма на Каритас София тя успя да реализира своята мечта за собствен салон.

„Мултикултурен екип“
Фитнес клуб „
SMARTASS
Спортен клуб SmartAss е иновативен за България спортен клуб с няколко зали в Украйна, който отваря врати като франчайз и в България след началото на войната. В него работи международен, мултикултурен екип от около 20 човека, включително бежанци, българи, украинци (афганистанец).

„Бизнес Дебют“
Детска украинска занималня I’m SmarT, основател Юлия Постол.
Юлия пристига в България след войната, научава български език и отваря детска занималня с много активности. Планира да я регистрира и по МОН.

„Предприемач „Предай нататък“
Милад Джабали, основател на “Дюнерландия”
След близо година чиракуване при свой приятел за усъвършенстване на занаята до най-малката тънкост за приготвяне на най-вкусния дюнер, през 2021 г. Милад успява да отвори своето мечтано заведение за бързо хранене “Дюнерландия”. В момента Милад работи рамо до рамо и е работодател на двама души – сирийски гражданин, получил хуманитарен статут в България, както и на търсещ закрила от Египет.

Освен наградите за предприемачи, връчихме и традиционните награди за работодатели, които подкрепят бежанци и мигранти. Номинациите бяха направени от Каритас София: Сладкарница Tea § Еat, Flexjob, Терранова, Феста хотели и фирмите Енканто и Пламели финанси.

Надявам се, че за получилите признание това ще бъде ново вдъхновение да продължат по своя път и да развиват успешно своята кариера, екипи и бизнес планове.

Това събитие е част от дейностите по проекта „Подкрепа за развитието на политики за интеграция и услуги за бежанци в София“, финансиран от ВКБООН и изпълняван от Асоциация за развитие на София.