ПОКАНА ЗА НОМИНАЦИИ: ГОДИШНИ НАГРАДИ НА РАБОТОДАТЕЛИ И СОБСТВЕНИЦИ НА БИЗНЕС В ПОДКРЕПА НА БЕЖАНЦИ И МИГРАНТИ 2023

  • от

За трета поредна година Асоциация за развитие на София и Столична община, в партньорство с Каритас, ВКБООН, БЧК, фондация „От нас зависи“ организират годишни награди за отговорни работодатели, които създават заетост за бежанци и мигранти на територията на Столична община.

Интеграцията на пазара на труда е основен приоритет на политиката в ЕС и у нас.  Имигрантите са изправени пред по-високи нива на безработица във всички държави-членки на ЕС, отколкото неимигрантите, а тези от страни извън ЕС са особено засегнати. Разликата в безработицата между родените в страната и имигрантите се увеличава (ОИСР/ЕС, 2018 г.). 

През последните години расте и абсолютният брой, и делът на самонаетите лица, родени извън ЕС. Делът на имигрантите сред самонаетите почти е нараснал повече от два пъти между 2006 и 2020 година.

За да подкрепим мигрантите, които избират това кариерно развитие в България като предприемачи със свой малък бизнес, през 2023 г. решихме наградите за отговорни работодатели да отличат точно такива лица. Така целим да ги популяризираме и промотираме, но също и да привлечем внимание към техните потребности и предизвикателствата пред тях.

Мъжете-мигранти са 1.6 пъти по-склонни да стартират свой бизнес от жените – подобно на съотношението в българското население. Затова специално искаме да идентифицираме и отличим и самонаети жени-мигранти или жени с малък бизнес на територията на Столична община.

Близо 32% от самостоятелно заетите имигранти от страни извън ЕС са имали служители през 2020 г., което е допълнителен принос в създаването на работни места и подкрепа на местната икономика. Затова ще се радваме да идентифицираме и отличим и самонаети и малки фирми, които са наели поне още едно лице.

Ще се радваме, ако подкрепите инициативата като номинирате бежанци и мигранти собственици на малък бизнес за наградите. Процесът за номинации е отворен до 13 ноември; на този линк ще намерите номинационната форма: https://forms.gle/6RFcckgX4suscoGy9

Церемонията по награждаването на отличените работодатели е планирана за 30 ноември 2023г. Следете сайта на АРС за повече информация.

Очакваме вашите номинации!

Проектът „Подкрепа за развитието на политики за интеграция и услуги за бежанци в София“ се изпълнява с финансовата подкрепа на ВКБООН.