ПРОВЕДЕ СЕ ФИНАЛЪТ НА СЪСТЕЗАТЕЛНАТА ЧАСТ НА ХАКАТОНА „ОТВЪД ГРАНИЦИТЕ: РАЗБИВАНЕ НА СТЕРЕОТИПИ, ИЗГРАЖДАНЕ НА МОСТОВЕ“

На 8 юни 2023 се проведе финалът на състезателната част на хакатона „Отвъд границите: разбиване на стереотипи, изграждане на мостове“, който се осъществява по проект „Подкрепа за развитието на политики за интеграция и услуги за бежанци в София” и бе финансиран от ВКБООН, агенцията за бежанците на ООН, и организиран от Асоциация за развитие на София.

4 отбора, записали се за състезанието, се включиха във финала, който се проведе в SofiаLab, и представиха своите проекти пред жури. Тяхното предизвикателство беше да създадат онлайн кампания, която се противопоставя на използването на дискриминиращ език и враждебно отношение към бежанци и мигранти.

Те бяха оценени от екпертно жури, включващо Борис Чеширков от ВКБООН, Деница Лозанова от Асоциация за развитие на София, медийният екперт Поли Захариева, журналистът Надя Обретенова и Сара АлКаф, интериорен архитект и член на Бежански консултативен съвет.

Отбор “Магьосници за един по-добър свят“ представиха своя проект „Единни в многообразието“, който включва заснемането на видеоматериал с деца бежанци и мигранти и отбелязването на различни дати (Международен ден за защита на децата, жертви на агресия и Международен ден на бажанците) чрез редица мероприятия и посещения.

Отбор Pupe6 от своя страна запознаха журито със своята идея за онлайн платформата Connectify, която има за цел да свърже деца бежанци с организации, доброволци и компании в България, като им предостави възможността да се развиват и преустановят в нова среда.

От тимa под надслов „Граждани на единен свят“ разказаха за проекта „Обединен свят отвъд граници”, в рамките на който ще организират фотоизложба, организация на различни събития, както и социален експеримент, свързан с изграждането на връзки между хората, независимо от техния етнос или националност.

Отбор Fight Club EG споделиха своята идея за кампанията „Зад завесата“.

След оценка от страна на журито за победител бе избран отбор „Граждани на единен свят“, които получиха награда от 3 000 лв. за реализирането на тяхната идея.

Те бяха последвани от Fight Club EG, “Магьосници за един по-добър свят“ и Pupe6, които извоюваха съответно второто, третото и четвъртото място в състезанието и също получиха парични награди, с които също да изведат своите концепции в реалност.

През следващите две седмици всички отбори ще имат за цел да реализират своите проекти, като на 23 юни ще се състои представянето на резултатите, както и ефектите от вече създадените кампании в засегнатите общности.

Хакатонът се осъществява по проект „Подкрепа за развитието на политики за интеграция и услуги за бежанци в София” и е финансиран от ВКБООН, агенцията за бежанците на ООН, и организиран от Асоциация за развитие на София.