КАМПАНИЯТА “СОЦИАЛНО ОТГОВОРНИ ЗА ИНТЕГРАЦИЯ” ПРОДЪЛЖАВА

ЛИДЛ БЪЛГАРИЯ

Представете Вашата компания на читателите.

Lidl е най-голямата верига магазини за хранителни стоки в Европа. В България компанията е вече 13 години и се е утвърдила като един от най-големите и отговорни работодатели, който се грижи за служителите си и им осигурява стабилна работа и развитие.

През 2023г. световната организация TOP Employers Institute отличава Lidl България като №1 работодател в бранша и го нарежда в ТОП 3 на най-добрите работодатели в страната. Възможностите за кариера в Lidl България са разнообразни – освен в магазините на веригата, потенциалните служители могат да избират между два логистични центъра и в централата на компанията, където работят хора с много различни професии. Lidl също така предлага младежки програми с отлична възможност за успешен кариерен старт за ученици, студенти и млади специалисти.

Откога работите с бежанци и мигранти и какво ви насочи към тях?

Lidl България стартира цялостна програма за интегриране на украински бежанци в България през април 2022г. Освен възможност за работа и отлично заплащане, компанията осигурява на участниците в нея административна подкрепа, обучение по български език, средства за наем за период от шест месеца, и др. През 2023г. програмата остава отворена, а през нея до този момент са преминали десетки украински граждани, като над 30 от тях продължават да работят в Lidl.

Lidl присъства в 32 държави по света, като екипът глобално е от над 341 хиляди човека, които говорят 21 езика – различията, културата на диалог и толерантност са част от живота на компанията. През 2020г. Шварц групата, част от която е Lidl, се присъедини към Глобалния договор на ООН за отговорно корпоративно управление и се ангажира да спазва 10-те принципа на ООН, сред които зачитане и подкрепа за опазването правата на човека и изкореняване на дискриминацията по отношение правото на труд и професия.

Lidl посочва като добра практика в интеграцията на бежанци програмата, насочена към украинските граждани, получили временен статут на закрила в България, която Lidl стартира през април 2022г. Програмата е доказала своята ефективност при адаптацията, бързото навлизане и цялостната интеграция в работата на нуждаещите се.

Повече информация за компанията можете да откриете в интернет и социалните медии:

Website: https://jobs.lidl.bg/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/lidlbulgaria

В няколко последователни броя ще представим на читателите инициативата „Социално отговорни за интеграция“, която се осъществява от Асоциация за развитие на София (АРС) в рамките на проекта „Подкрепа за развитието на политики и услуги за интеграция на бежанци в София.“ Целта на инициативата е да даде признание и публичност на работодатели, които помагат на бежанци да намерят работа и да се установят в страната. Ще ви представим мненията на работодателите, техният опит, добри практики и трудности, които срещат в осъществяването на тази благородна, но нелека задача. Надяваме се техният пример да насърчи и други компании и фирми да подадат ръка на хората, които са принудени да напуснат домовете си и трябва да започнат живота си отново в чужда държава. Повече за АРС и за проекта можете да прочетете на сайта www.sofia-da.eu; проектът е финансиран от ВКБООН, агенцията на ООН за бежанците.