БЮРОТО ЗА ИНФОРМАЦИЯ И УСЛУГИ ЗА ЧУЖДЕСТРАННИ ГРАЖДАНИ ПРОДЪЛЖАВА СВОЕТО РАЗВИТИЕ И ПРЕЗ 2023 ГОДИНА

  • от

Още от откриването си през октомври 2021 година Бюрото за информация и услуги за чуждестранни граждани е отворено за всеки гражданин на друга страна, който има нужда от помощ с полезна информация или услуги от различни видове. Почти година и половина по-късно центърът за информация и услуги може да се похвали със забележителни резултати в полза на граждани на трети страни, които са потърсили помощ при специалистите там.

От октовмри 2021 досега бюрото е посетено близо 1 500 пъти (1 150 за първата година от работата) от бежанци и мигранти, търсещи информация или различни видове услуги. Средно на месец прага на центъра прекрачват над 100 души, търсещи съдействие. Това показва доклад  за оценката на дейността на центъра от старта през 2021 година. Най-търсените услуги през този период са свързани с придружаване до различни институции, правна помощ, насочване към други организации, както и финансова помощ.

Средната оценка за работата на бюрото от страна на неговите потребители е отлична – получената услуга те оценяват с 4,5 по 5-точковата система, а отношението и компетентността на персонала получава завидната оценка от 4,7.

Интернет платформите на бюрото също се радват на завиден интерес – с над 1 500 уникални потребители и общо над 2 200 посещения за първата година, уебсайтът на центъра за услуги е притегателен център за помощ и съдействие на чуждестранни граждани.

Препоръките на посетителите за подобряване на работата на бюрото са свързани с наличието на повече служители, повече възможности за придружаване на бежанци и мигранти до институции, здравни, училищни заведения и други, както и по-честото предлагане на правна помощ като традиционно най-търсената услуга. 

Бюрото за информация и услуги на чуждестранни граждани продължава своята дейност и през новата година, като ще търси още нови начини за помощ на бежанци и мигранти с услуги и информация, които да спомогнат за тяхната интеграция и начин на живот.

Програмата на бюрото за януари можете да видите тук.