ОТЛИЧИЯ ЗА РАБОТОДАТЕЛИ С ПРИНОС КЪМ ИНТЕГРАЦИЯТА НА БЕЖАНЦИ И МИГРАНТИ

  • от

На 15 декември в столичната младежка иновационна лаборатория SofiaLab се проведоха ежегодните Награди за отговорни работодатели на бежанци и мигранти. Партньори в събитието бяха Столична община, Асоциация за развитие на София, Каритас София, Върховен Комисариат за Бежанците на ООН и Фондация „За доброто“.

Наградите събраха на едно място представители на бизнеса, неправителствения сектор и институциите за вечер на признателност към работодатели с принос към интеграцията, наемането и подпомагането на бежанци и мигранти. Водещ на събитието беше Севдалина Войнова, програмен директор на Асоциация за развитие на София. Светлана Ломева, изпълнителен директор на организацията, връчи първите два приза – на Henkel България и „Овергаз“. Двете компании бяха отличени заради значителни дарения за интеграцията на бежанци.

„В тези трудни времена е важно да помагаме, радваме се на партньорството с НПО и възможността да работим с тях,“ заяви Десислава Илиева от Хенкел, а Владислава Шаламанова от Овергаз допълни: „Тази награда ни дава увереност и енергия да работим съвместно, тогава се получават нещата.“

Ива Парцалева, представител на Върховния комисариат за бежанците на ООН, връчи призове на други две заслужили компании – Терастоун и Lidl България за тяхната активна работа с бежанци, включваща наемането и обучението на множество мигранти, както и предоставянето на помощ за тяхното настаняване в България. „Благодаря за наградата, благодаря за партньорството с неправителствените организации, че подкрепят отговорните работодатели. Искаме да интегрираме бежанците и от началото предлагаме обучение, подкрепа с наем на жилище, по целия път в работата им. Оставаме отворени за сътрудничество и в бъдеще,“ каза Рая Цветкова от Лидл България.

Цветомир Думанов, директор на Каритас София, имаше приятната задача да връчи призове за работодатели на цели три компании – Самекс, Франсизкуп и Самент Инженеринг. Компаниите са отличени заради техния траен ангажимент в работата с бежанци и мигранти, за програмите им за развитие на таланти и възможност за първа работа на непридружени младежи. „Радваме се много на сътрудничеството, което установихме. Очакваме догодина да надградим това партньорство, учим се от всички вас,“ сподели Светослав Стойчев, регионален мениджър на фирмата, която оперира ресторантите на KFC и NORDSEE в България.

Мария Михайлова от фондация „За доброто“ също връчи три приза за заслужили работодатели – наградите отидоха при Бългериън бургер, „Берьозка“ и АБС Фарма за продължаващите им усилия за осигуряване на достойно заплащане и добра среда на граждани на трети страни със статут на бежанци и мигранти. По думите на Наталия Мантя от „Берьозка“, „Бихме искали в нашия екип всички да се чувстват добре заедно, да се разбираме.“

Наградите отбелязаха и началото на цялостна мрежа от частни компании, институции и неправителствени организации, чиято основна цел ще е интеграцията и подпомагането на бежанци и мигранти чрез пазара на труда в страната.

Наградите са и част от дейността на Бюрото за информация и услуги за чуждестранни граждани, което се създаде и заработи от октомври миналата година с общите усилия на СО, АРС, БЧК, с подкрепата на Пазари Възраждане и ВКБООН, съфинансирано от ЕС чрез Фонд Убежище, миграция и интеграция по проект Свързване.