ПЕТ НАЧИНА ДА ПОДКРЕПИТЕ БЕЖАНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ 

 • от
 • Помогнете им да научат български език

Обучението по български език е от ключово значение за интеграцията на бежанците в България: за тяхната професионална реализация, за продължаване на тяхното образование, за културната им и социална адаптация. Държавата не предоставя безплатни курсове по български език, затова ентусиазмът и подкрепата на гражданското общество са единственият път към усвояването на трудните български граматични и лексикални форми. 

Как да помогнете?

 • Станете преподавател

Ако имате педагогическа и филологическа подготовка, можете да се свържете с някоя от неправителствените организации, които ръководят курсове по български език. Можете да потърсите:

Български Червен кръст – предоставя обучение за деца и възрастни за нивата А1, А2 и Б1 в София и в черноморския регион. Можете да пишете на n.vamporova@redcross.bg или да се обадите на 02 81 64 821.

Каритас София – предоставя обучение за възрастни за нивата А1, А2 и Б1 в своя интеграционен център „Св. Анна“ на ул. „Струма“ 1 в София. Можете да пишете на vladislav.damyanov@caritas-sofia.org.

Неформални доброволчески организации – предоставят курсове онлайн и присъствено. Пишете на bulgarianforfree@gmail.com (онлайн).

 • Дарете учебни материали по български език

Съществува само еднo безплатнo учебнo помагало по български език, разработено от гражданските организации с финансиране от ВКБООН. То не е достатъчен за усвояването на езика и всякакви други материали биха били от голяма полза: учебници по български език от училище, детски книжки, книжки с лесни приказки и всякакви други публикации на достъпен език.

Можете да ги дарите на:

Фондация „Рийчаут“, която предоставя образователна подкрепа на деца бежанци, записани в български училища, като пишете на kristina@reachout.bg.

Съвет на жените бежанки в България, която е общностна организация, предоставяща социална и хуманитарна подкрепа на бежанците в София, като пишете на office@crw-bg.org или се обадите на 00359 878 136 231.

 • Станете ментор и разговаряйте с някой обучаем

Всички бежанци имат огромна нужда от партньор, с когото да практикуват наученото в курсовете и от когото да не се притесняват при грешки.

Ако искате да станете ментор, свържете се с някоя от организациите, които предоставят курсове по български език (виж по-горе).

 • Приобщавайте бежанците

Интеграцията е двустранен процес: както самите хора трябва да са готови да полагат усилия, за да заемат своето място в новото си общество, така и то трябва да е достатъчно подкрепящо и да им помогне да го сторят. Само по този начин бежанците биха могли да си стъпят на краката, да възвърнат самочувствието си и да бъдат независими и активни граждани. 

Можете да помогнете по няколко начина:

 1. Ако сте работодател или работите във фирма, която има нужда от нови кадри: дайте шанс на бежанците за платен стаж или работна позиция. Бежанците имат пълен достъп до пазара на труда по реда на българските граждани без допълнителни изисквания. Ще срещнете трудност в преодоляването на езиковата бариера, но имате шанс да включите в екипа си мотивирани служители с различен опит и нови идеи.

За да намерите подходящи служители, можете да се свържете с организации, които оказват подкрепа за заетост на бежанци:

 • Каритас София, в рамките на чийто интеграционен център „Св. Анна“ е създадено и кариерно бюро за бежанци. Пишете на damyanov@caritas-sofia.org или посетете центъра на ул. „Струма“ 1 в София.
 • Интеграционен център на фондация „За доброто“ на ул. „Филип Кутев“ 1 (сградата на Овъргаз). Пишете на vsdeyanova@gmail.com.
 • Екипът на Junior Achievement. Пишете на nedeva@jabulgaria.org
 1. Ако сте наемодател или брокер на недвижим имот: не отказвайте да отдадете апартамента си или да предоставите брокерска услуга само защото чувате чужда реч. Бежанците с месеци не могат да намерят собственик, готов да сключи договор за наем с тях, а те болезнено се нуждаят от дом. Преди да вземете решение, поговорете с тях какви са дългосрочните им планове и дали имат регулярен доход. Имате право да поискате да видите техен трудов договор, но не им отказвайте без основание.
 1. Окуражете своята общност и приятели да бъдат любезни и приобщаващи. Един правилен съвет, няколко отделени минути, дори една усмивка могат да променят изцяло усещането на новодошъл човек, загубил предишния си живот.
 • Станете доброволец

Доброволчеството е една от движещите сили на модерните държави. Освен че ще дадете своя принос за развитието на българско общество, чрез подарените на кауза часове ще имате възможност да научите много нови умения и да натрупате опит в непознати за вас сфери

Организациите, които работят на терен с бежанци, винаги имат нужда от подкрепа:

 • Можете да им помагате в социалната работа: да придружавате бежанци до национални институции, лекари или училища;
 • Можете да помагате на терен в хуманитарните пунктове и центровете за прием и интеграция;
 • Можете да поддържате социалните медии на НПО и да разказвате за дейностите им;
 • Можете да правите проучвания за различни услуги, процедури, процеси и дори да публикувате академични разработки.

Обърнете се към най-утвърдените организации, които имат нужда от подкрепа:

 • Бюро за информация и услуги за граждани на трети страни на Столична община и Български Червен кръст (адрес: бул. „Христо Ботев“ 113, имейл: office@sofia-da.eu и тел.: + 359 879 651 046; +359 88 2 66 00 56): информиране, придружаване, проучвания и присъствие в социални мрежи;
 • Фондация „За доброто“ (адрес: ул. „Филип Кутев“ 1 и имейл: vsdeyanova@gmail.com): помощ в посрещане, информиране и раздаване на хуманитарна помощ;
 • Съвет на жените бежанки в България (адрес: ул. „Екзарх Йосиф“ 95; имейл: office@crw-bg.org и тел. 00359 878 136 231): придружаване на институции и раздаване на хуманитарна помощ;
 • Интеграционен център „Св. Анна“ на Каритас София (адрес: ул. „Струма“ 1, имейл: cheresharov@caritas-sofia.org и тел.: 0888 509 837): информиране и придружаване
 • Фондация за достъп до права – ФАР (имейл: office@farbg.eu): при възможност – правна помощ, проучвания, информиране
 • Център за правна помощ „Глас в България“ (имейл: voiceinbulgaria@gmail.com или тел.: 0887 470 742): при възможност – правна помощ, проучвания, информиране, социални мрежи
 • Фондация „Рийчаут“ (имейл: kristina@reachout.bg) – информиране и образователна подкрепа
 • Научете повече за бежанците

Бежанците често са лишени от глас. Не се поддавайте на фалшиви новини и винаги търсете източниците на информацията, която четете.

 • Следете актуалните статистики на броя на бежанците в България на сайта на Държавната агенция на бежанците тук.
 • Следете глобалната страница на ВКБООНтук, за да разберете какво се прави на международно ниво, както и портала на ВКБООН с оперативни данни за броя на бежанците в света тук.
 • Следете българската страница на ВКБООН тук, както и фейсбук страницата за оперативни новини от България;
 • Четете академичното списание „Бежанците: днес и утре“, което е единственото издание у нас, което публикува актуална информация по темата принудителна миграция;
 • Прочетете книгата People Forced to Flee, за да научите цялата история на убежището и закрилата на принудително разселените лица
 • Прочетете книгата „Бежанско право“ на адвокат Илиана Савова, директор на програмата за правна защита на бежанци и мигранти в Български хелзинкски комитет.

Ако имате още по-задълбочени интереси в сферата на убежището, помислете за магистърска програма „Социална работа с бежанци и мигранти“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

 • Използвайте таланта или хобито си с кауза

Умеете да рисувате, да правите красиви фотографии, да пишете? Намере своя начин да разкажете своя допир с темата за бежанците. Свържете се с ВКБООН на lazarova@unhcr.org или на dodnikov@unhcr.org.

https://fb.watch/f_zsqtnUQv/