В ДЕНЯ НА СОФИЯ СЕ ПРОВЕДЕ РАЗХОДКАТА „FOOD AND SPICES WALKING TOUR“

  • от

На 17 септември като част от официалната програма ЗА ДЕНЯ НА СОФИЯ, се проведе разходката „Food and Spices Walking Tour“.

В рамките на две отделни обиколки, едната на български, а другата на английски език, над 20 граждани и гости на София станаха част от пътешествие на сетивата в района на Женски пазар. Първо пътешествениците посетиха иранска фурна, където им показаха как се прави лаваш и ги почерпиха с различни ирански печива. След спирка в магазинчето на Мустафа, те чуха историята на Ахмед, който е инженер и от 40 години живее в България. Той сподели, че един от най-щастливите моменти в неговия живот е бил денят, в който е успял за първи път да гласува на избори като български гражданин Участниците опитаха ливански сладки и завършиха вкусовото пътешествие в афганистанския ресторант на Сар. Там те опитаха самбоса, боляни и други типично афганистански храни. Всеки един от собствениците, пекарите, продавачите и готвачите в местните магазинчета, пекарни и ресторантчета разказаха своите лични истории, което направи разходката освен вкусна и изпълнена със смисъл и истински човешки контакт. Общото между историите на всички тези хора, дошли в София от множество краища на света, бе че за тях София е дом, защото най-много са харесали хората тук.

Организиратор е Meeting Points с финансова подкрепа на Върховния Комисарият на бежанците на ООН и съдействието на Бюрото за информация и услуги за граждани на трети страни.