НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ, БИЗНЕСЪТ И СТОЛИЧНА ОБЩИНА С ОБЩИ ДЕЙСТВИЯ В ПОДКРЕПА НА БЕЖАНЦИТЕ ОТ УКРАЙНА

  • от

Работна среща по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова на 14 март 2022г., в която се включиха представители на неправителствения сектор, бизнес организации и Столичния общински съвет,  начерта конкретни стъпки за подобряване на работата в подкрепа на хората, бягащи от войната в Украйна. 

“От много години работим за интеграцията на граждани на трети страни чрез включване в пазара на труда в София. Това, което в момента преживяват хората от Украйна е нещо, което никой от нас не очакваше. Факт е, че неправителствените организации и цялото общество бяха първите, които реагираха с помощ и подкрепа. Столичната община е една от първите институции, която успя бързо да организира своя ресурс в подкрепа на бежанците от войната”, заяви кметът Йорданка Фандъкова. Места за настаняване, безплатна медицинска помощ в общински лечебни заведения, предоставяне на помещения за неправителствени организации, доставки на храна и медикаменти са част от нещата, с които до момента общината е помогнала. Продължава работата за осигуряване и на още ресурси за подкрепа. 

Столична община вече разработи информационен портал, в който украинските бежанци могат да намерят цялата необходима информация на български, английски и украински – https://www.sofia.bg/en/bg-for-ua. Освен това Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции SofiaInvest в момента разработва интернет платформа, която да свърже работодатели и бежанци от Украйна, които търсят работа, съобщи още кметът на София. Работи се и за осигуряване на достъп на децата до училище. Светлозар Андреев от Европейския комитет на регионите съобщи, че се очаква Европейският съюз да отпусне между 10 и 20 млрд. евро за справяне с кризата, като средствата ще бъдат насочени към неправителствените организации, местните власти, и малките и средни предприятия. Няколко основни проблеми стоят пред бежанците по отношение на намирането на работа – знанието на български език, трудности при откриване на банкови сметки, проблем е и реалният достъп до здравната система в София, защото листите на общопрактикуващите лекари са запълнени, изтъкна изпълнителният директор на Каритас – София, Цветомир Думанов.  От Върховния комисариат за бежанците на ООН подчертаха колко важна в тази ситуация е точната и навременна информация и поеха ангажимент да съдействат в разпространението на материали на ключови места в София. ВКБООН е една от партньорските организации, която заедно с БЧК участва в създаденото от Асоциация за развитие на София и Столична община Бюро за информация и услуги на граждани на трети страни, което в момента също работи с бежанци от Украйна. Бюрото заработи през октомври 2021 г. и досега е предоставило услуги на повече от 450 мигранти.

Специален фокус на срещата бе поставен върху възможностите за заетост на гражданите на трети страни. В обсъжданията се включиха работодателски асоциации, синдикати, малки и средни предприятия, Столичната агенция за инвестиции, които съставляват неформалната коалиция от местни заинтересовани страни за включване на граждани на трети страни в пазара на труда. Участниците в срещата поеха ангажимент за следващи съвместни действия, както за организиране на спешна помощ към пристигащите бежанци, така и за подготовка на всички институционални системи за дългосрочна подкрепа в образованието, заетостта, здравеопазването.

Срещата е част от дейността на Асоциация за развитие на София по проектите „Свързване“ и UnionMigrantNet, финансирани от Фонд “Убежище, миграция и интеграция“ на ЕС.