СОФИЯ Е ГОТОВА ДА ОСИГУРИ НАД 200 МЕСТА ЗА НАСТАНЯВАНЕ НА ГРАЖДАНИ ОТ УКРАЙНА 

  • от

„Столичната община е готова да осигури места за настанява на 206 граждани на Украйна, които напускат страната заради военните действия. Тази сутрин информирах Министерство на външните работи с всички възможности, които София може да осигури в помощ на украинците и българите, живеещи в Украйна“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. 

Столична община има готовност да организира и транспорт от украинско-румънската граница до България. Общината разполага с 6 оборудвани автомобила с подготвени водачи от дирекция „Аварийна помощ и превенция“.

София предоставя 105 места за настаняване на територията на Столична община и 101 на база на общинско дружество в гр. Приморско. Сред местата за настаняване 18 са на територията на центрове за предоставяне на социални услуги, с отлични условия за майки с деца, включително и с възможност за осигуряване на психологическа помощ. В болницата за долекуване в район „Панчарево“ могат да бъдат настанени възрастни хора, които се нуждаят и от медицински грижи. 

„Екипите на Столична община имат опит в реакцията при различни кризисни ситуации, при които е нужна бърза организация за оказване на помощ на граждани“, припомни столичният кмет Фандъкова. В тази изключително тежка ситуация в Украйна  София има готовност да  окаже логистична и хуманитарна помощ на гражданите на Украйна, както и на българските власти в организацията на хуманитарните действия. 

Общинската Втора АГ болница „Шейново“ предлага медицинска помощ на бежанки от Украйна.

Общинската Първа АГ болница „Св. София“ също предлага медицинска помощ, както и работа на украински граждани.