ЖИВОТ В БЪЛГАРИЯ

Градове и области

За да се осъществи ефективно управление на страната, държавата извършва административно-териториално деление, като се определят границите на така наречените административно-териториални единици. В исторически план това деление е претърпявало редица изменения.

Административното деление в България е двустепенно – общини и области.

От 1999 г. Република България административно е разделена на 28 области: БлагоевградБургасВарнаВелико ТърновоВидинВрацаГабровоДобричКърджалиКюстендилЛовечМонтанаПазарджикПерникПлевенПловдивРазградРусеСилистраСливенСмолянОбласт София-градобласт СофияСтара ЗагораТърговищеХасковоШуменЯмбол. Всички те са наименувани на областния си център, като самата столица образува отделна област. 

Към 2020 г. България има 265 общини.

Орган на местното самоуправление в общината е общинският съвет, който се избира от населението на общината за срок от 4 години.

Управлението в областта се осъществява от областен управител, подпомаган от областна администрация.

Многонационалният проект ,,СВЪРЗВАНЕ – Инициатива за интеграция чрез свързване на градовете“(CONNECTION) е съфинансиран от Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ на ЕС.

Съдържанието на този уеб сайт представлява само мнението на авторите и е изцяло тяхна отговорност. Европейската комисия не носи отговорност за използването на информацията, която съдържа.